'Vierdaagse blunderde met weerbericht'

Jeroen (steenz)
Icoon Weer De organisatie van de Vierdaagse heeft zich slecht laten informeren over het weer van afgelopen dinsdag. "Het weer verraste ons", aldus directeur Wim Jansen. "Onze medische dienst ging uit van een temperatuur die zou oplopen tot maximaal 29 graden. Daarom werd het parcours niet ingekort, zoals in 2003." Volgens het KNMI en Meteo Consult was de hitte echter perfect voorspeld. De Vierdaagse werd dinsdag afgelast toen er meer dan 300 mensen onwel werden, waarvan er twee overleden.

Martin Baardman, het hoofd van de medische dienst van de Vierdaagse, heeft volgens eigen zeggen het weerbericht van internet gehaald. Daaruit concludeerde de organisatie dat het rond de 29 graden zou worden, met een verkoelend briesje. Welke site dat was weet hij niet meer. "Maar zij hadden hun gegevens volgens mij van het KNMI."

Het KNMI, Meteo Consult en andere populaire weersites voorspelden echter gewoon een temperatuur van 33 graden of hoger, zonder wind. Dit kwam precies uit; het werd 33,4 graden. Het KNMI noemt de 'verrassing' dan ook 'grote onzin'. "Vorige week werd al een hittegolf aangekondigd", aldus een woordvoerder. "Er is geen plotselinge weersverandering geweest, maar juist heel standvastige temperatuur. Ik begrijp niet hoe ze erbij komen."

Ook Meteo Consult heeft in een reactie laten weten het optreden van de organisatie 'niet professioneel' te vinden.