Webloggende secretaresse geschorst; start rechtszaak

Pesto
Icoon InternetEen Britse weblogster staat op het punt ontslagen te worden nadat de inhoud van haar weblog bij haar werkgever bekend werd. De in Parijs werkzame Catherine Sanderson, lifeloggend onder de naam Petite Anglaise, zou zich schuldig hebben gemaakt aan "wangedrag" door zich laatdunkend uit te laten over haar bazen en de sociale gang van zaken op accountantskantoor Dixon Wilson met de wereld te delen. Sanderson is naar de rechter gestapt om haar ontslag aan te vechten en haar 'blogrechten' vast te stellen.

Volgens Dixon Wilson is Sanderson identificeerbaar door een foto op haar weblog en zou ze zodoende de firma in diskrediet kunnen brengen. Er zou tevens sprake zijn geweest van webloggen onder werktijd. Volgens Sanderson is webloggen een individueel recht en is haar rechtszaak een principekwestie. Voor het haar inziens onterechte ontslag eist ze 79.000 euro schadevergoeding.

In Sandersons verhalen over het accountantskantoor wordt onder andere een van haar bazen neergezet als een bretels dragende, ouderwetse, zwaar bekakt pratende en op dat moment volkomen onbehulpzame ergernis. Tijdens een kerstfeest op het kantoor zou haar baas een doodzonde hebben begaan door zijn cadeautje eerder te openen dan de senior partner. Tevens geeft ze toe tijdens een videoconferentie bijzonder veel inkijk in beeld te hebben gebracht.

Het aanstaande ontslag van de Petite Anglaise heeft onder webloggers al geleid tot een discussie over de machtsbalans tussen oude en nieuwe media, over hoe vrij je als weblogger eigenlijk bent in je schrijven en, uiteraard, over hoe terecht het ontslag van Catherine Sanderson nou eigenlijk is. Werkzoekend zal de weblogster overigens niet lang zijn: ze gaat een boek schrijven.