Sterfgeval door legionella in Twente

Athlon_2o0o
Icoon Medisch Een 70-jarige vrouw uit Almelo is overleden na besmet te zijn door de legionellabacterie. Zij stierf in een ziekenhuis in Deventer. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) probeert de bron van de besmetting te achterhalen door na te gaan waar de vrouw in de periode voor de incubatietijd is geweest. Karel Soethoudt van de GGD denkt dat het moeilijk wordt om die bron te vinden als andere mensen niet ziek worden.

Besmetting met de legionellabacterie gebeurt na het inademen van kleine druppeltjes verneveld water waarin de bacterie zich bevindt. Vaak kan besmet water vernevelen in fonteinen, sproei-installaties, douches of koeltorens op gebouwen. De meeste mensen worden hier niet ziek van, maar vooral ouderen, zware rokers en mensen met longaandoeningen lopen het risico om ziek te worden.

Vorige week was er een legionellauitbraak in Amsterdam, maar volgens de GGD is er geen verband tussen beide uitbraken. De vrouw is namelijk niet in Amsterdam geweest. In Amsterdam raakten enkele tientallen mensen besmet, vermoedelijk via een koeltoren in het Post CS-gebouw bij het Centraal Station.