Salmonella velt Limburgse muzikanten

Rob (R@b)
BinnenlandsEen grote groep muzikanten van de Koninklijke Harmonie St. Caecilia uit het Limburgse Swalmen is in Duitsland besmet geraakt met salmonella, een darmbacterie die via besmet voedsel wordt overgebracht. In Duitsland zelf zijn 20 leden van de harmonie opgenomen in het ziekenhuis met een salmonellavergiftiging. Zij kunnen vandaag weer naar huis keren.

De rest van gezelschap keerde gisteren terug naar Nederland. In de bussen waarin zij zaten, bevonden zich nog eens 25 ernstig zieke mensen. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen in Limburg.

Het harmoniegezelschap bivakkeerde op een jaarlijks feest in Marktredwitz (Beieren), de zusterstad van Swalmen, toen zij besmet raakten. Mogelijk zou het eten van een salade de besmetting hebben veroorzaakt. Salmonella zorgt voor ernstige maag- en darmklachten. De misselijkheid en diarree gaan na een paar dagen vanzelf over. Voor de meeste mensen is de besmetting, buiten het doodzieke gevoel, verder ongevaarlijk. Maar kwetsbare groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen kunnen ernstig in problemen komen door de besmetting. Bij hen kan het leiden tot longontsteking, gewrichtsontsteking, nierfalen, bloedvergiftiging en een shock.

Met dank aan Sjoerd102 voor de submit.