Lucia de B. krijgt opnieuw levenslang

Jeroen (steenz)
Icoon Justitie Lucia de B. is donderdag door de rechtbank in Amsterdam opnieuw tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De B. bracht tussen 1997 en 2001 zeven patiënten in vier Haagse ziekenhuizen om het leven. Daarnaast heeft ze minstens drie patiënten geprobeerd te doden. Dit alles deed ze terwijl ze met een vervalst diploma in de ziekenhuizen werkte. Zelf heeft De B., Nederlands enige veroordeelde vrouwelijke seriemoordenaar, altijd ontkend.

De B. was in 2004 al door de rechtbank in Den Haag tot levenslang met tbs veroordeeld. De Hoge Raad oordeelde echter dat die combinatie wettelijk niet mogelijk is. Zodoende kreeg de rechtbank in Amsterdam de opdracht om opnieuw naar de strafmaat te kijken. De Amsterdamse rechters moesten er daarbij van uitgaan dat de schuldvraag al voldoende beantwoord was in het eerste proces.

Dit werd in de uitspraak wel als een 'beperking' aangegeven door de rechters. Een levenslange gevangenisstraf was echter toch passend volgens het hof, omdat de B. weerloze kinderen en bejaarden ombracht, en daarmee 'het vertrouwen in ziekenhuizen ernstig heeft beschaamd'.

Twijfel
Stijn Franken, de advocaat van Lucia de B., heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Volgens hem is er geen enkel bewijs tegen De B. "Door het Haagse gerechtshof is een horrorverhaal geconstrueerd dat met waarheidsvinding niets van doen heeft."

Franken is niet de enige die overtuigd is van De B.'s onschuld. Zo publiceerden wetenschapsfilosoof Ton Derksen en verpleeghuisarts Metta de Noo kort geleden nog een boek over de zaak, waarin ze stellen dat er geen enkel direct bewijs is.