Lang leven zonder milieuvervuiling mogelijk

Athlon_2o0o
Icoon Buitenlands Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) geeft aan dat het mogelijk is om lang en gelukkig te leven zonder het milieu op grote manier te belasten. Vooral in het Caribisch gebied en op veel eilanden in de Grote Oceaan scoren de kenmerken levensverwachting, mate van geluk en milieubelasting goed.

NEF heeft een 'Happy Planet Index' (HPI) bedacht. Dit zou volgens het instituut een nieuwe index moeten worden, naast indexes als koopkracht (CPI) en bruto nationaal product (bnp). De eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan scoort het best op de HPI-index, maar staat op de 207de plaats qua bnp.

Vrijwel alle landen scoren slecht op de index. Nederland staat zeventigste op de index, dat is ver onder de plaats van Suriname die 34ste staat. Rusland staat bijna laatste en scoort slecht op alle kenmerken: mensen zijn ongelukkig, leven kort en toch is er veel milieuvervuiling.

De Verenigde Naties hebben al enkele andere indexen, zoals de mensenlijke ontwikkelings-index en de menselijke armoede-index, waarin de niveaus van de gezondheidszorg en het onderwijs worden meegenomen. Maar NEF vindt dat niet alleen het welzijn van mensen belangrijk is, dit moet volgens hen gerelateerd worden aan milieubelasting. Wat gebeurt er met de natuurlijke hulpbronnen, en wat krijgen we daarvoor terug qua geluk en lengte van een menselijk leven?


Icoon Buitenlands
De planeet is niet erg 'happy'... Groot formaat.