Chip helpt verlamde 'bewegen'

Daan (DaanA)
Icoon MedischEen dwarslaesie met totale verlamming hoeft niet meer het einde te betekenen van je actieve leven. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een Amerikaanse patiënt weer van alles te laten doen via een chip in zijn hersenen. De resultaten zijn bijzonder goed te noemen. Al na een paar minuten kon hij met het systeem overweg.

De patiënt, de 25-jarige Matt Nagle, liep een paar jaar geleden een dwarslaesie op en sinds die tijd was zijn lichaam totaal verlamd. Het gevolg daarvan was dat hij praktisch niets meer kon. Nu kan hij met zijn chip weer heel veel. Voorlopig kan hij vooral aangepaste apparaten bedienen, zoals een tv of een computer, maar hij heeft ook een soort robotarm, waarmee hij dingen op kan pakken.

De chip is geïmplanteerd in zijn hersenen op het oppervlak van het gebied dat de beweging van het lichaam regelt. Hier vangt hij met honderd minuscule elektroden, die een millimeter diep in dit gebied steken, de elektrische signalen op die de hersenen afgeven. Via een computer worden deze signalen omgezet in beweging. Op die manier hoeft de patiënt alleen maar te denken om bijvoorbeeld de muis op een scherm te bewegen om hem ook echt te laten bewegen.

Het systeem is nog niet volmaakt. Nagle kon er snel mee leren werken, ook al had hij het bewuste gebiedje al jaren niet meer gebruikt. Een andere patiënt, van 55, lukte dit echter veel minder snel. Ook kunnen de draden die uit zijn hoofd steken infecties opleveren. Toch zijn de vooruitzichten hoopvol en is de kans groot dat mensen met een dwarslaesie in de toekomst weer veel zullen kunnen.

Matt Nagle
Nagle test het systeem uit