Achterban SP verbijsterd door flirt met CDA

Athlon_2o0o
Veel leden van de SP zijn verbijsterd door de uitspraak van Jan Marijnissen om wel in een coalitie te willen met de CDA. Marijnissen gaf op zijn weblog een toelichting van zijn uitspraak. "De SP heeft altijd open gestaan voor samenwerking met (bijna) alle partijen." Alleen VVD en LPF worden uitgesloten door de 'grote' verschillen in de partijprogramma's. Marijnissen wil 'natuurlijk' het liefst een links kabinet, maar hij denkt dat een coalitie met de CDA mogelijk is. Al zal de huidige CDA 'christelijk-sociaal' moeten worden.

Marijnissen en de top van de SP zien overeenkomsten tussen SP en CDA, vooral op immateriële onderwerpen. Op dat vlak blijkt het gat tussen SP en PvdA/GroenLinks groot. Zo heeft de SP net als CDA tegen de euthanasiewet gestemd. Ook vindt Marijnissen de 'publieke moraal' en 'normen en waarden' heel belangrijk. Bovendien keren beide partijen zich tegen de individualisering van de maatschappij.

De SP kreeg na zijn uitspraak een stortvloed van reacties van de eigen achterban. Maar weinig SP'ers hadden waardering voor de uitspraak. "Dom, dom, dom", aldus een SP-lid. "De SP wordt hypocriet. Een blunder van formaat", aldus een ander lid. Enkele leden dreigden op de verkiezingen niet op de SP meer te zullen stemmen. "Als tegenstemmen niet meer mogelijk is, blijven we toch lekker thuis". Ook wordt Marijnissen ervan beticht te graag op het pluche te willen zitten. "Kijk Jan wil ook wel eens wat, hij heeft ook het eeuwige Haagse leven niet".

Overigens hebben CDA en PvdA volgens de huidige peilingen de SP helemaal niet nodig. Ook lijkt de SP geen 'bindende' rol kunnen spelen, zoals D66 in de jaren negentig. Het partijprogramma van de SP zit namelijk niet tussen de twee andere partijen in, maar ver weg aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Het lijkt dan ook dat de uitspraak alleen maar tot commotie binnen de partij heeft geleid.