Iran wil uraniumverrijking niet stoppen

Athlon_2o0o
Icoon Iran en EU Iran blijft koste wat het kost zijn uraniumverrijkingsprogramma doorzetten. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mohammadi gezegd. De permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Europese Unie willen dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma stopt, en in ruil daarvoor gebruik maakt van een alternatief energieplan van de internationale gemeenschap. Dat plan zal meer binnenlandse energie opwekken voor Iran dan met zijn huidige kernenergieprogramma.

Mohammadi wil wel dat het precies helder is wat de internationale gemeenschap voor plan aanbiedt. Maar uraniumverrijking opschorten als onderdeel van de oplossing ziet hij niet zitten. "We hebben dat eerder gedaan, we hebben het 2,5 jaar gedaan. Het is bewezen dat het niet werkt", aldus Mohammadi. Pas in augustus zal Iran uiteindelijk zeggen of ze het pakket accepteren of niet.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft ook weer eens van zich laten horen. Hij zegt dat Iran het recht op uraniumverrijking niet zal opgeven. "De Iraanse natie is vastbesloten om al zijn rechten te verwerven inclusief nucleaire rechten en de volledige exploitatie van de nucleaire brandstofcyclus". Iran zal geen duimbreed toegeven aan de wens van de internationale gemeenschap.