Japan overweegt aanval op Noord-Korea

Athlon_2o0o
Icoon Noord-Korea De minister van Defensie van Japan, Fukushiro Nukaga, heeft gezegd dat Japan een preventieve aanval op Noord-Korea moet overwegen, in verband met de raketproeven die Noord-Korea vorige week gehouden heeft. Hij denkt dat Noord-Korea een manier heeft om Japan aan te vallen, en niet terugdeinst om daar gebruik van te maken.

De Japanse kabinetssecretaris Shinzo Abe, de gedoodverfde opvolger van de huidige premier Junichiro Koizumi, wil bekijken of de pacifistische grondwet van Japan een preventieve aanval op Noord-Korea toelaat. Helemaal zeker is dat niet, aangezien de Japanse grondwet het gebruik van geweld (anders dan ter zelfverdediging) verbiedt. Japan ziet de raketproeven als ernstige bedreiging en legde aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerpresolutie voor die sancties en militair ingrijpen mogelijk maken. Noord-Korea is in dat document "een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid".

Zuid-Korea heeft zeer fel gereageerd op Japan. "Japan heeft de crisis op het Koreaanse schiereiland verergerd met gevaarlijke en provocerende retoriek over een preventieve aanval op Noord-Korea", aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun. Japan wakkert volgens hem de crisis aan met "dreigende opmerkingen en arrogante en belachelijke uitspraken". Zuid-Korea beschuldigt Japan ervan de raketproeven te misbruiken om zelf weer een militaire grootmacht te worden.

De Veiligheidsraad van de VN is zeer verdeeld. China legde met steun van Rusland een zachte ontwerptekst aan de Veiligheidsraad voor. Daarin worden de raketproeven veroordeeld, maar zullen geen strafmaatregelen volgen. De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn het hier niet mee eens en steunen de 'oorlogsverklarende' Japanse tekst, waarin sancties voor Noord-Korea zullen volgen. Eerder al zei de Amerikaanse president George Bush militair ingrijpen niet uit te sluiten.

Veel landen onderhandelen met elkaar. Een Chinese functionaris voert gesprekken over de raketten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Zuid-Koreaanse functionarissen overleggen vandaag met Noord-Korea in Busan in het zuiden van het land. Christopher Hill van de Verenigde Staten gaat onderhandelen met China in Peking. George Bush zei onlangs nog dat het belangrijk is voor de internationale gemeenschap om één lijn te trekken tegen Noord-Korea, maar dit lijkt niet echt gelukt te zijn.


Icoon Noord-Korea rakettesten
De langeafstandsraket moest Japan overbruggen