Sander Lantinga: 3,5 uur vast, maar geen boete

Sander (Xender)
Icoon TelevisieBNN-presentator en 3FM-dj haalde vorige week de wereldpers door in de kwartfinale van het damestoernooi van Wimbledon naakt een radslag op het veld te maken. De 'streak-actie' deed hij vanwege een televisieprogramma dat hij nu voor BNN maakt. "Ze vroegen mij om 'Try before you die' te gaan presenteren. Oftewel: dingen die je altijd al hebt willen doen voordat je dood gaat. Dus moest ik gaan nadenken over de dingen die ik wilde doen. Zo wil ik gewichtsloos zijn, een nachtje in een spookslot, een potje 1 op 1 basketballen met Michael Jordan, maar ik zette er ook op: streaken op Wimbledon. En dat was praktisch gezien het beste te halen, dus is dat het geworden", zo zei Sander Lantinga gisteravond in FOK!radio.

"We hebben met kleine camera's de boel opgenomen. We moesten in de wachtrij gaan liggen om naar binnen te komen. Toen we eenmaal binnen waren, bleek dat er een stuk of negen bewakers stonden als de dames gingen zitten. Maar op het moment dat ze weer aan de wedstrijd begonnen na een korte pauze, gingen die weg. Dus ik had een korte tijd om het te doen." Sander deed speciale kleding aan. "Ik had een trainingsbroek aan die vast zat op klitteband. Die kon ik dus in één keer uittrekken." Toch zorgde hij ervoor dat zijn actie zo min mogelijk zou storen. "Ik heb eerst de eerste set bekeken en zag al dat Sharapova zou gaan winnen. Dus met mijn actie heb ik er niet voor gezorgd dat iemand de wedstrijd zou winnen of verliezen. De winnares stond dus eigenlijk al wel vast. Dus toen ben ik gegaan."

Heeft hij zichzelf wel in bedwang kunnen houden terwijl de knappe Sharapova in het veld stond? "Ja, het is een prachtige vrouw inderdaad. Maar op zo'n moment voelt het alsof je de Noordzee net uitkomt. Dus seksueel opgewonden raak je niet echt. Maar ze keek ook niet. Later heeft ze wel gezegd dat ze mijn foto's had bekeken en dat ze de volgende keer als ik op het veld zou komen, toch wel wat beter zal kijken."

Na de actie werd Lantinga opgepakt. "Ik heb 3,5 uur lang in verhoor gezeten bij de politie. Ik moest praten als Brugman en spijt betuigen, maar het is met een sisser afgelopen. Ik heb geen boete gehad." Op dit moment is de presentator alweer in Spanje voor een nieuw ding die hij nog moet doen. "Ik kan niet zeggen wat ik ga doen, maar ik ben onderweg naar Pamplona." Laat daar nu net deze week het traditionele stierenrennen zijn...

En kent Sander FOK! eigenlijk al? "Ja, het FOK!forum ken ik natuurlijk." En blijft hij ook gewoon radio maken naast het tv-werk? "Jazeker. Gewoon op vrijdagavond samen met Coen Swijnenberg op 3FM."

De uitzendingen van 'Try before you die' zijn vanaf 4 september op Nederland 3 te zien.


Lantinga in actie

Met dank aan Nolius voor de submit.