'Noord-Korea heeft weer raket gereed'

Athlon_2o0o
Noord-Korea Mogelijk heeft Noord-Korea opnieuw de langeafstandsraket Taepodong-2 gereed staan op een lanceerinrichting. Dit meldt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Yoong Kwang-ung op informatie die zijn ministerie verzamelde. Noord-Korea bracht vorige week twee langeafstandsraketten naar haar basis Musudan-ri aan de oostkust. Eén daarvan werd afgevuurd. Er zou dus nog een langeafstandsraket klaar moeten staan. Gisteren had Noord-Korea al laten weten meer raketten te willen lanceren.

De Zuid-Koreaanse minister vindt het moeilijk te geloven dat Noord-Korea niet nog een proef gaat doen met de langeafstandsraket. Als het projectiel functioneert zou het de Amerikaanse grondgebieden Hawaii en Alaska kunnen halen. Mogelijk kan de raket ook de Amerikaanse westkust bereiken.

De Amerikaanse president George Bush heeft de Chinese leider Hu Jintao gevraagd "grotere druk" uit te oefenen op Noord-Korea. China zegt er alles aan te doen om de vrede en stabiliteit in de regio te bewaren. Ondanks dat blijft China olie en economische hulp bieden aan Noord-Korea. Bush heeft ook met de Russische president Vladimir Poetin gesproken. Washington gelooft niet in een snel akkoord met Noord-Korea.

Zuid-Korea stopt wel alle hulpgoederen naar Noord-Korea. "We hebben beloofd 100.000 ton hulp in de vorm van kunstmest naar het noorden te verschepen, maar dat doen we niet. Ook zullen we geen 500.000 ton rijst leveren, zolang er geen doorbraak is in de raketkwestie", aldus een anonieme bron binnen de Zuid-Koreaanse regering.