'Verdonk moet matigen door CDA'

Athlon_2o0o
Icoon Politiek Informateur Ruud Lubbers heeft namens het CDA bij minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie erop aangedrongen dat zij meer overleg moet plegen over gevoelige dossiers. Ook moet zij haar toonzetting in debatten matigen. Dit melden verschillende bronnen in Den Haag.

De kwestie werd behandeld in een geheime ontmoeting tussen Lubbers, Verdonk en VVD-leider Mark Rutte. "Wat de premier niet wil, is dat ook dit kabinet weer struikelt", aldus een ingewijde. Het CDA meent dat de kwestie-Hirsi Ali nooit zo uit de hand gelopen was, als ze het eerst goed besproken had met de ministerraad.

Verdonk zei dat ze "een goed gesprek" had gevoerd, maar dat dat ging over "de inhoud". Premier Jan Peter Balkenende en Verdonk ontkennen dat de minister onder druk moet matigen.

In een minderheidskabinet kan de portefeuille van Verdonk een risico zijn. Verdonk heeft drie moties van afkeuring achter de rug. Het CDA noemde de optredens van Verdonk een potentieel struikelblok voor het nieuwe kabinet.