Tientallen Afghanen weg uit Guantánamo

Daniël (stanthegunman)
Icoon TerrorismeDe Verenigde Staten zullen wederom een aantal gevangenen vrijlaten die momenteel nog worden vastgehouden in op de Amerikaanse militaire basis in Guantánamo Bay. Het gaat om enkele tientallen Afghaanse gedetineerden. De 59 gevangenen zullen de komende weken in kleine groepjes terug worden gestuurd naar hun land, zo liet een woordvoerder van de Afghaanse commissie voor nationale verzoening weten.

Volgens de woordvoerder gaat het in alle gevallen om mensen die worden verdacht van 'kleinere misdaden'. Op de basis in Cuba zitten in totaal 96 Afghanen vast, voornamelijk leden van de Taliban en mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme. President Bush gaf onlangs aan het kamp het liefst te willen sluiten.

De woordvoerder maakte ook bekend dat 30 verdachten die werden vastgehouden op de luchtbasis van Bagram, vlakbij Kabul, maandag zijn vrijgelaten. Zij werden eveneens door de Amerikanen vastgehouden. Komende week zullen nogmaals 30 gedetineerden vrij worden gelaten uit de basis bij Bagram, dat als gevangeniscomplex wordt gebruikt door het Amerikaanse leger.