Homoparade in Jeruzalem niet gewenst

Rob (R@b)
De internationale homo-manifestatie World Pride die binnenkort in Jeruzalem zal worden gehouden, als er tenminste een vergunning voor wordt verleend, kan niet rekenen op veel steun in de Israëlische hoofdstad. Daar waar joodse, islamitische en christelijke geestelijk leiders zich niet kunnen vinden in een gezamenlijk strijd tegen het geweld in het Midden-Oosten, vinden ze elkaar prima in een vlammend protest tegen de roze manifestatie.

De Israëlische opperrabijn Moshe Amar, de Palestijnse sjeik Taisir al-Taimimi en plaatselijke christelijke leidslieden voeren gezamenlijk campagne tegen World Pride. De Amerikaanse rabbijn Yehuda Levin omschrijft de ophanden zijnde homoparade als ''de geestelijke verkrachting van Jeruzalem'' en waarschuwt dat het Heilig Land geen homoland is. Hij wil dat joden, moslims en christenen de straat op gaan om de parade te stoppen. Opperrabbijn Amar heeft zich met een afzonderlijke brief tot de paus gewend. Hij vraagt daarin om ''een emotionele en sterke veroordeling van dit verschrikkelijke fenomeen''.

Mes
Als het overigens aan de geestelijkheid, het stadsbestuur en een groot deel van het Israëlische parlement ligt, zal geen vergunning komen. Maar de beslissing is aan minister Avi Dichter van Openbare Veiligheid. Hij zou zich kunnen beroepen op de veiligheid met een verbod. Vorig jaar bij een kleinere, plaatselijke homoparade ging een opgewonden orthodox-joodse tegendemonstrant drie homo's te lijf met een mes. Een van hen raakte ernstig gewond.

De meeste inwoners (75%) van Jeruzalem zijn tegen de manifestatie. Ongeveer 66% van de inwoners bestaat uit moslims en vrome joden, maar ook een deel van het seculiere publiek is van mening dat een homoparade in strijd is met het ingetogen karakter van de stad. Velen zien de parade liever naar tel Aviv verhuizen, dat een lange traditie heeft van jaarlijkse homoparades, waarbij de deelnemers in een ontspannen sfeer worden toegesproken door de burgemeester.

De organisatoren van World Pride willen echter van geen wijken weten. Zes jaar geleden hielden ze ook al het been stijf toen de manifestatie in Rome verzet opriep van het Vaticaan. De Amerikaanse liberale rabbijn Sharon Kleinbaum, mede-voorzitter van het organisatiecomité, laat over zijn orthodoxe geloofsgenoten weten: ''Wie zijn ze wel, dat ze Jeruzalem opeisen voor uitsluitend mensen die er tweedracht zaaien en er vooringenomen standpunten op na houden?''