Lubbers ontvangt fractievoorzitters

Athlon_2o0o
Icoon Politiek Informateur Ruud Lubbers heeft vandaag alle fractievoorzitters van de partijen uit de Tweede Kamer ontvangen. Hij wil van hen weten welke besluiten het nieuwe kabinet-Balkenende III nog kan nemen, en welke niet. Lubbers streeft naar een missionair minderheidskabinet van CDA en VVD. Hij wil het kabinet binnen een week rond hebben.

Dit minderheidskabinet heeft wisselende meerderheden nodig tot aan de verkiezingen in november. D66 heeft al toegezegd de economische hervormingen te willen steunen. LPF wil het kabinet ook wel aan een meerderheid helpen, maar wil daar wel iets voor terug. LPF-fractievoorzitter Gerard van As heeft gezegd "realistische eisen" te hebben. Ook ChristenUnie en SGP zijn partijen die het kabinetsbeleid in grote lijnen kunnen gaan steunen.

CDA en VVD willen een missionair kabinet, omdat het kabinet dan een volwaardige begroting voor 2007 kan presenteren op prinsjesdag. Ook kan het nieuwe kabinet geheel verantwoordelijk worden gehouden voor de missie in Uruzgan, en kunnen controversiële besluiten genomen worden. Dezelfde ministersploeg als het kabinet-Balkenende II zal aanblijven, en voor de opgestapte D66-ministers zullen nieuwe CDA en VVD ministers gezocht worden.

De linkse oppositie van PvdA, GroenLinks en SP zagen minder in een missionair kabinet, maar zijn wel blij dat de verkiezingen waarschijnlijk op 22 november gehouden zullen worden. Ze waren bang dat CDA en VVD de verkiezingen wilden uitstellen tot mei volgend jaar.

De partijen zijn het niet eens over de thema's waar het volgende kabinet van Balkenende besluiten over mag nemen. Zo vindt de linkse oppositie dat het nieuwe kabinet geen controversiële besluiten mag doordrukken. Het gaat dan voornamelijk over de A6-A9 langs het Naardermeer, het verdere verloop van de JSF, extra lastenverlichting voor het bedrijfsleven, de verkoop van aandelen Schiphol, de tweede Maasvlakte, de huurliberalisatie, de nieuwe politiewetgeving en de plannen met het omroepbestel. CDA, VVD en LPF vinden dat het kabinet daar wel besluiten over moet kunnen nemen.