WK 2006: Uitslag Duitsland - Argentinië

Jorrit (Flem)
Icoon WK 2006Duitsland heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WK Voetbal. Het gastland was Argentinië na strafschoppen de baas. De eindstand van de wedstrijd was na 120 minuten was 1-1, in de 'loterij' misten Ayala en Cambiasso namens Argentinië.

Na de indrukwekkende partij tegen Zweden (2-0) bestond er voor Jürgen Klinsmann geen enkele aanleiding zijn basiself te veranderen. Schorsingen of blessures bleef die Mannschaft bovendien bespaard. Wel omzettingen bij Argentinië. José Pekerman slachtofferde Lionel Scaloni, Esteban Cambiasso en Javier Saviola in vergelijking met de thriller tegen Mexico (2-1). De wisselstatus van Saviola leverde echter geen basisplaats op voor Lionel Messi, want Pekerman prefereerde Carlos Tevez. Om 17.00 uur bracht Tevez de bal aan het rollen voor de reprise van de WK-finales van 1986 en 1990.

De wedstrijd kende een 'Portugal-Nederland-achtig' begin met onaardigheden over en weer. Na enkele mini-opstootjes greep Argentinië het initiatief met haar typerende, geduldige positiespel. Rustig werd gezocht naar een opening. Riquelme week opvallend vaak uit naar de linkerkant, daarbij de Duitse verdediging in verwarring brengend. Het Argentijnse getik leidde tot fluitconcerten van het publiek, dat haar favorieten te weinig zag jagen. De ploeg van Klinsmann probeerde wel dominant uit de verf te komen, maar te vaak regeerde slordigheid in de opbouw.

Toch kreeg Duitsland verreweg de grootste (en eigenlijk de enige) kans in het eerste bedrijf. Michael Ballack kopte in vrijstaande positie net naast het doel van Abbondanzieri op aangeven van Bernd Schneider. Het bleek niet de prelude van een offensief. Daarvoor lag het tempo te laag en speelde de equipe te onnauwkeurig. Vooral Schneider en Frings grossierden in balverlies. Argentinië was in commando zonder gevaar te stichten. De Albicelestes mochten tot zo'n twintig meter de bal rustig rondspelen; daarna werden de wegen naar Tevez en Crespo snel afgesloten. Met slechts vier schoten en één mogelijkheid stond de eerste helft eigenlijk volledig in het teken van aftasten.

Even na de hervatting kwam Argentinië op voorsprong. Robert Ayala kopte raak uit een uitdraaiende hoekschop van Riquelme. Miroslav Klose arriveerde net te laat om El Ratón van zijn zevende interlandtreffer te weerhouden. Duitsland reageerde aangeslagen op deze domper. Een pasklaar antwoord bleef in eerste instantie uit. Schweinsteiger en Podolski hadden moeite om iets uit te richten. Het was Ballack die de rol van dirigent nadrukkelijk voor zich opeiste. De aanvoerder haalde een hoog niveau. Na gegrabbel van Abbondanzieri, die even later een blessure opliep en werd vervangen door Franco, was Ballack zelfs vlakbij de gelijkmaker.

Duitsland creëerde echter geen uitgespeelde mogelijkheden. Steeds ging er iets fout in het voortraject. Aan de andere kant leidde een blunder van Philipp Lahm bijna tot de beslissing: Maxi Rodriguez mikte in het zijnet. Deze kans stond niet symbool voor de Argentijnse aanvalslust. De ploeg helde achteruit en Pekerman haalde zelfs Riquelme naar de kant voor Cambiasso. Klose strafte deze afwachtende tactiek af door de 1-1 binnen te koppen. De aanvaller reageerde zeer attent op een doorkopbal van Borowski. In de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd gebeurde er weinig meer. Beide teams namen geen risico en koersten af op een verlenging.

De eerste periode extra tijd passeerde zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Opvallend was dat Duitsland nu veelvuldig het balbezit koesterde. Argentinië kende geen drang meer naar voren en Cruz beleefde een ongelukkige invalbeurt. In de tweede helft van de verlenging werd er aan beide zijden geen risico meer genomen. Fysiek zaten de spelers erdoor heen; Ballack kreeg bijvoorbeeld af te rekenen met een krampaanval. Een strafschoppenserie moest de balans verstoren.

Nadat Neuville, Cruz en Ballack feilloos hun penalty benutten, ging Ayala in de fout. De verdediger zag zijn schuiver worden gekeerd door Lehmann. Vervolgens maakten Podolski en Rodriguez geen fout, zodat het met nog twee beurten voor de boeg 3-2 stond. Borowski breidde de marge uit. Cambiasso kende dus zijn plicht: scoren. De middenvelder schoot op Lehmann, Duitsland verder. In de halve eindstrijd stuit de organisator op de winnaar van de confrontatie tussen Italië en Oekraïne, die later vanavond in Hamburg in het strijdperk treden.

Meer WK-nieuws op de WK-site van FOK!.