Nederlanderschap kwijt bij valse gegevens

Rob (R@b)
JustitieVreemdelingen die vóór 1 april 2003 een Nederlands paspoort hebben verkregen op basis van valse gegevens, worden geacht niet het Nederlanderschap te hebben verkregen. Van personen die na die datum op dezelfde illegale wijze aan een paspoort zijn gekomen, moet hun Nederlanderschap worden ingetrokken. Dit heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Het hoogste Nederlandse rechtscollege verwees hiermee een uitspraak van het Haagse Gerechtshof naar de prullenbak. Het Hof oordeelde eerder dat iemand die in de jaren 90 op basis van valse gegevens een paspoort had verkregen, onder een nieuwe wet viel die na 1 april 2003 van kracht werd. De Hoge Raad oordeelt dus dat dit niet zo is.

Sinds de affaire rond Ayaan Hirsi Ali is er een discussie ontstaan over de uitvoering van de huidige wet. Minister Rita Verdonk oordeelde eerder dat Hirsi Ali niet werd geacht het Nederlanderschap te hebben verkregen, omdat ze een valse naam en geboortedatum had gebruikt. Die zienswijze was dus op zich correct, alleen bleek dat de naam die Hirsi Ali had gebruikt toch mocht volgens het Somalische recht. Vandaar dat ze haar paspoort mocht behouden. Aan de vervalste geboortedatum werd niet zwaar getild.

De wet die sinds 2003 van kracht is, regelt dat naturalisatiebesluiten in beginsel geldig zijn totdat ze worden ingetrokken. Onder de oude wet werd een naturalisatie automatisch als niet uitgevoerd bestempeld wanneer er fraude in het spel was. Nu moet het Nederlandersschap dus specifiek worden ingetrokken. Dat intrekken kan als de aanvraag voor het Nederlanderschap berust op een valse verklaring, bedrog, het verzwijgen van relevante informatie of het gebruiken van valse of fictieve persoonsgegevens.