Iran reageert pas in augustus op voorstel

Athlon_2o0o
Icoon Iran en EU Iran reageert waarschijnlijk pas in augustus op de concessies die de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland, China en de Verenigde Naties aangeboden hebben in ruil voor staking van het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki gezegd. Hij vindt dat er teveel onduidelijkheden in het voorstel zitten.

De G8, de 7 rijkste industrielanden plus Rusland, riep Iran op om volgende week te reageren op het voorstel. Mottaki vindt het niet ongebruikelijk om langer de tijd te nemen om een een goed antwoord voor te bereiden op het voorstel.

De EU, de VS, Rusland, China en de VN willen Iran op economisch gebied tegemoet komen. Zo zullen zij Iran helpen toe de treden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De VS zal deels haar handelsgrenzen openen voor Iran. De EU zal Iran helpen met het bouwen van waterreactors die veel meer energie zullen leveren dan Iran's beoogde atoomprogramma. Bovendien zal de EU het leveren van brandstof hiervoor garanderen en enkele veiligheidsgaranties leveren.

De EU ziet met het voorstel een win-win situatie: Iran krijgt een grotere productie van binnenlandse energie, en Iran kan geen potentieel kernwapen meer ontwikkelen. Bovendien wordt er dan geen plutoniumafval geproduceerd. Iran heeft altijd verklaard het atoomprogramma te willen gebruiken voor energieproductie.