MTV: Verbod videoclips met seks zinloos

Ferdinand (Ferdo)
Icoon TelevisieIn de ogen van MTV Networks, het moederbedrijf van de clipzenders MTV, TMF en The Box, haalt een verbod op videoclips waarin veel seks en/of geweld voorkomt weinig uit. Dat stelt het bedrijf in een notitie aan staatssecretaris Van der Laan (D66) van Media.

In de afgelopen maanden is volop gedebatteerd over de negatieve invloed die dergelijke clips zouden hebben op het gedrag van jongeren. De clips zouden jongeren aanzetten tot (seksueel) gewelddadig gedrag. Zo werd op een door ChristenUnie, NCRV en EO georganiseerde bijeenkomst in het afgelopen voorjaar opgeroepen tot een verbod van al te gewelddadige en seksueel getinte videoclips. Ook vanuit de politiek zijn dergelijke geluiden te horen. Daarbij zouden vooral videoclips van gangsta-rappers zoals 50 Cent het moeten ontgelden.

De oproepen voor een verbod zijn bij MTV aan dovemansoren gericht. "Wij gaan niet terug naar de jaren vijftig. Videoclips zijn maar één onderdeel van de zogenaamde negatieve invloed van de media op jongeren", aldus directeur Dan Ligtvoet van MTV Networks over wat hij de erotisering van de beeldcultuur noemt. "Een discussie hierover is zinvol, maar wij zijn wél MTV. Dit is nu eenmaal wat jongeren bezighoudt. Ik ga geen bikini's van de buis halen".

Overigens past MTV Network al in zekere mate een filtering toe in de aan het bedrijf aangeboden clips. Een interne code moet voorkomen dat clips met porno,extreem-geweld, homohaat en rechts-extremisme bij haar zenders op de buis belanden en dat videoclips met expliciete seksuele handelingen niet vóór tien uur 's avonds worden vertoond.