Noodtoestand in Bagdad uitgeroepen

Paddy (paddy)
Icoon TerrorismeIn de Iraakse hoofdstad Bagdad is gistermiddag op stel en sprong de noodtoestand en een uitgaansverbod uitgeroepen. Dit besluit is genomen nadat er onderlinge gevechten uitbraken tussen soennitische rebellen en sji'itische militiestrijders.

Tijdens de noodtoestand mag niemand een wapen dragen met als enige uitzondering de officiële veiligheidsdiensten. Ook hebben het leger en de politie tijdens de noodtoestand bredere bevoegdheden met betrekking tot arrestaties. Tot nu toe gold de noodtoestand alleen in de Zuid-Iraakse stad Basra. Op 14 juni startten de autoriteiten een groot offensief waarbij ongeveer 50.000 militairen, onder wie een relatief klein aantal Amerikanen, en agenten zijn ingezet om geweldplegers de hoofdstad uit te drijven.

Toch braken er gevechten uit toen soennitische opstandelingen een konvooi aanvielen van de radicaal-sji'itische geestelijke Muqtada Sadr, die in gebed wilde gaan in een sji'itische moskee welke in een soennitische wijk ligt. Deze buurt was vorige week het toneel van een zelfmoordaanslag waarbij elf mensen omkwamen. Bij de gevechten, waarbij ook mortiervuur werd ingezet, lieten vier van de strijders die belast waren met de beveiliging van Sadr het leven.

Ook werden elders in Irak bomaanslagen gepleegd. In Hibhib, even ten noorden van Bagdad, kwamen twaalf mensen om bij een bomaanslag tijdens het uitgaan van het vrijdaggebed in een soennitische moskee. In Basra kostte een zelfmoordaanslag op een markt aan tien mensen het leven. Verder werden gisteren ten noorden van Bagdad vijf lichamen gevonden van fabrieksarbeiders. Zij bleken gefolterd te zijn. De vijf maakten deel uit van een groep van zo’n tachtig fabrieksarbeiders die woensdag in Tiji door soennitische rebellen waren ontvoerd. Eerder werden 30 vrouwen, kinderen en vermeende soennieten vrijgelaten door de rebellen. De politie wist zeventien mannen te bevrijden, wat het lot is van de rest is nog onbekend. In Bagdad werden gisteren elf lijken gevonden, onder meer van twee jonge vrouwen.

In de Noord-Iraakse stad Mosul zijn volgens de politie in de afgelopen week 25 mensen, overwegend Koerden, doodgeschoten op straat. De politie weet niet of soennitische rebellen, sji'itische strijders of misdadigers verantwoordelijk zijn voor de moorden.