Peiling: coalitie groter dan linkse oppositie

Rob (R@b)
EnquêteIn de meest recente peiling van de politieke barometer van Interview/NSS en het tv-programma Nova komen de regeringspartijen voor het eerst sinds 2003 op meer zetels uit dan de linkse oppositie. CDA, VVD en D66 zijn samen goed voor 73 zetels; de linkse oppositie komt niet verder dan 66 zetels.

Voor links betekent dat het slechtste resultaat van de afgelopen drie jaar in de peiling. De afgelopen twee jaar waren PvdA, SP en GroenLinks in deze peiling namelijk veel groter dan CDA, VVD en D66. Soms haalden ze zelfs een Kamermeerderheid.

De grootste verliezer deze week in de peiling is de PvdA. Ze komen nu uit op 43 zetels, één meer dan ze nu hebben in de Kamer en zijn zouden hiermee veruit de grootste partij zijn. Enige maanden terug echter scoorden de sociaal-democraten nog 17 zetels meer in de peiling. Het CDA wint deze week twee zetels en komt uit op 36 zetels (44 nu in de Kamer). De christen-democraten hebben in de peiling eerder veel lager gestaan: zo rond de 28.

De VVD haalt 34 zetels (28 nu), D66 3 (6 nu), GroenLinks houdt er 8, en de SP haalt er 15 (tegen 9 nu).

De ChristenUnie krijgt 5 zetels (3 nu), de LPF zakt van 8 naar één zetel. De SGP behoudt zijn 2 zetels en Geert Wilders mag rekenen op 3 zetels. Andere partijen komen tekort voor een zetel.


Pol. Barometer 23-6-2006