WK 2006: Uitslagen Groep F

Michel (Baraja)
Icoon WK 2006Australië heeft zich ten koste van Kroatië geplaatst voor de laatste zestien van het WK Voetbal. Een 2-2 remise voltstond voor de equipe van Guus Hiddink. Het al gekwalificeerde Brazilië ontnam Japan haar laatste hoop: 4-1.

Australië en Kroatië vochten in een rechtstreeks duel om een ticket voor de achtste finales, al was Japan mathematisch ook nog in de race. De Aziaten troffen echter titelverdediger Brazilië. Kroatië beleefde een uitmuntende start tegen de Socceroos. Al na twee minuten benutte Darijo Srna op wonderschone wijze een vrije trap. Australië liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en domineerde in het eerste bedrijf. Nadat Mark Viduka een penalty was onthouden, legde arbiter Poll wel de bal op de stip na een handsbal van Stjepan Tomas. Craig Moore bleef rustig: 1-1.

Tien minuten na de hervatting verstoorde Niko Kovac namens Kroatië het evenwicht. De middenvelder waagde een ongevaarlijk afstandsschot, maar doelman Zeljko Kalac beging een van de grootste blunders uit zijn carrière. Australië gooide alles op de aanval en via Harry Kewell leverde dit offensief de 2-2 op. In de slotfase zagen Dario Simic en Brett Emerton nog de rode kaart. Poll stuurde ook Josip Simunic van het veld, maar verrassenderwijs pas na z'n derde (!) gele kaart. Doelpunten bleven in alle hectiek uit. Een uitgebreid verslag lees je op de WK-site van FOK!

In de andere wedstrijd won Brazilië met 4-1 van Japan, alweer de tiende achtereenvolgende WK-zege voor de Seleção. Keiji Tamada bracht de underdog verrassend op voorsprong, maar de onder vuur liggende Ronaldo scoorde bij het scheiden van de markt voor rust de gelijkmaker. Treffers van Juninho, Gilberto en nogmaals Ronaldo zorgden ervoor dat Japan afkoerste op de laatste plaats in de poule. Ook van Japan - Brazilië vind je een uitgebreid verslag op de WK-site van FOK!

Brazilië speelt dinsdag om een plaats bij de laatste acht tegen Ghana, de nummer twee van poule F. Australië treedt een dag eerder in het strijdperk tegen Italië. In 2002 slaagde Guus Hiddink met Zuid-Korea erin de Squadra Azzurri uit te schakelen in de achtste finales.


Eindstand groep F:
1.Brazilië* 3-9 (7-1)
2.Australië* 3-4 (5-5)
3.Kroatië 3-2 (2-3)
4.Japan 3-1 (2-7)

* = door naar achtste finales.

Programma morgen
16.00 uur, groep H, Saoedi-Arabië - Spanje
16.00 uur, groep H, Oekraïne - Tunesië
21.00 uur, groep G, Togo - Frankrijk
21.00 uur, groep G, Zwitserland - Zuid-Korea