Miljarden nodig voor vergrijzing

Athlon_2o0o
Icoon Economie Het nieuwe kabinet moet ervoor zorgen dat de overheidsbegroting in 2011 een overschot heeft van minimaal 2,5 miljard euro. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte in een rapport. Het overschot is nodig om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Als de gasbaten hoger zijn dan verwacht, dan moet er gestreefd worden naar een overschot van 5 miljard euro.

Het volgende kabinet zal ongeveer 6 miljard euro moeten bezuinigen om dit mogelijk te maken. In totaal moet er 15 miljard euro bespaard worden over meerdere kabinetsperioden. Het belangrijkste is dat het komende kabinet de koers gaat bepalen. Naarmate daar langer mee gewacht wordt, wordt het bezuinigingsbedrag per kabinet hoger.

Het volgende kabinet heeft een aantal opties waar ze uit kunnen kiezen. Ten eerste moet het kabinet zorg en de AOW goedkoper maken. Dit kan door de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen in een periode van twintig jaar. Ten tweede is een geleidelijke 'fiscalisering' van de AOW mogelijk. Dan wordt een oudedagsvoorziening uit belastinginkomsten betaalt en niet uit premies. Ten derde kan een pakketverkleining in de zorg of het verhogen van de eigen bijdrage zorgen voor de gewenste bezuinigingen.

Naast deze maatregelen moet het volgende kabinet er voor zorgen dat meer mensen aan de slag gaan en gehouden worden. De studiegroep adviseert om de WW-duur te verkorten naar 1,5 jaar en de hypotheekrenteaftrek in een periode van dertig jaar af te schaffen. Het geld van de hypotheekrenteaftrek moet gebruikt worden om de belastingen te verlagen. Dat heeft een positief effect op de werkgelegenheid.

Gerrit Zalm van Financiën vindt het rapport een "verstandig advies". Hij vindt dat het komende kabinet moet nadenken over het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Ook kan hij zich vinden in de aanbeveling om 2,5 miljard euro overschot op de overheidsbegroting te krijgen.