Allergievrije appel ontdekt

Joeri (Joer)
Icoon WetenschapOngeveer 2 procent van de West-Europese bevolking is allergisch voor appels. Wanneer je last heb van appelallergie ben je allergisch voor een eiwit dat in de appel zit. Bij het eten van een appel krijgen patiënten last van jeuk, tintelingen en zwellingen aan lippen, tong en keel. Verder hebben ze last van hooikoorts in het voorjaar en kunnen bij andere fruitsoorten dezelfde klachten optreden. Maar wetenschappers van het Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) hebben nu een appelras ontwikkeld, dat naar eigen zeggen 'veilig' is voor deze allergiepatiënten: de Santana-appel.

De Santana-appel komt oorspronkelijk uit de biologische tuinbouw. Omdat de appel goed tegen appelziektes als schurft en boomkanker kan, heeft hij weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Men kwam erachter dat 75 procent van de allergiepatiënten geen klachten kreeg bij het eten van de soort. De Santana ziet er van buiten net zo uit als de bekende Elstar. De appel is geelgroen met een donkerrode blos. Het is een sappige vrucht en hij heeft een frisse smaak.

Tot nu toe wordt de Santana alleen in Nederland op bescheiden schaal geteeld, en is hij in enkele natuurvoedingswinkels te koop. De Wageningse onderzoekers zijn op het moment ook bezig om allergievrije peer- en perziksoorten te ontwikkelen.


Deze appel moet dé oplossing zijn voor mensen met appelallergie.