'Ruim 30.000 scholieren internetverslaafd'

Bart (Rabrynil)
Icoon InternetVolgens onderzoeksbureau IVO is één op de 25 Nederlandse scholieren, afkomstig uit klassen tussen groep zeven van de basisschool en de tweede klas van het voortgezet onderwijs, internetverslaafd. Het zou al gauw gaan om zo'n dertigduizend leerlingen verspreid over heel Nederland. Het IVO heeft hiervoor zo'n 4500 leerlingen steekproefsgewijs ondervraagd.

Internetverslaafde leerlingen zouden grote moeite hebben om hun dagelijkse internetgebruik te beheersen. Dit gaat ten koste van het huiswerk en contact met gezinsleden. Het IVO constateert tevens dat allochtone leerlingen en vmbo-scholieren vaker symptomen van dwangmatig internetgebruik vertonen dan autochtone en havo- en vwo-leerlingen. Dwangmatig internetgebruik kan zich vertalen in het dikwijls spelen van online games, vaak chatten op de MSN en lang rondhangen op profielsites.

Ook online pesten en gepest worden vormt een probleem door de toenemende internetverslaving. Eén op de vijf jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar wordt tenminste eenmaal per maand slachtoffer van online pestpraktijken. Overigens komt pesten in het echte leven vaker voor: één op de vier leerlingen maakt dit maandelijks mee. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat jongens en vmbo-leerlingen vaker online worden gepest dan meisjes en havo- en vwo-leerlingen.

Met dank aan Bupatih voor de submit.