Beloning Al Zarqawi nog niet toegekend

Paddy (paddy)
Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse regering is druk bezig te onderzoeken wie nu de gouden tip gegeven heeft die woensdag leidde tot de dood van de meest gezochte terroristenleider Abu Musab Al Zarqawi. Op zijn hoofd stond een beloning van vijfentwintig miljoen dollar, zo meldde donderdag het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De geruchten doen de ronde dat een persoon of groep uit Jordanië de verblijfplaats van Al Zarqawi aan de Amerikanen heeft doorgespeeld. Andere geruchten beweren dat een buurman hem aangegeven heeft. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken Sean McCormack wilde geen van deze geruchten bevestigen.

Het kan ook nog zijn dat niemand de beloning krijgt. De Amerikanen hielden de beurs ook gesloten toen Saddam Hussein in 2003 werd opgepakt. Volgens de regering kon Saddam aangehouden worden door het werk van de inlichtingendienst en niet door een tip van een informant. Er is in 2003 door de regering wel 30 miljoen uitgekeerd na de dood van Saddams zoons Uday en Qusay.

De beloning die op het hoofd van Zarqawi stond is, samen met die van Bin Laden, de hoogste die de Amerikanen uitgeloofd hebben. Wanneer er zich iemand meldt die volgens eigen zeggen recht heeft op deze beloning zal het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken of die persoon de beloning ook daadwerkelijk verdient.