Montenegro officieel onafhankelijk

Athlon_2o0o
Kaart van Servië en Montenegro Vanavond om 20.00 uur wordt Montenegro officieel een onafhankelijk land. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de officiële ceremonie. Het parlement van Montenegro in de hoofdstad Podgorica is versierd met bloemenkransen en Montenegrijnse vlaggen. Ook komt er een vuurwerkshow. Het moet een groot feest worden wanneer het parlement het referendum officieel zal bekrachtigen. Eind vorige maand stemde 55,5 procent van de Montenegrijnse bevolking voor onafhankelijkheid. De laatste drie jaar maakte Montenegro deel uit de unie Servië-Montenegro.

Beide landen zullen nu een eigen leger gaan vormen. Ljubisa Jokic, de chef van de generale staven van het leger van Servië-Montenegro, is dan ook ontslagen. Ook heeft de president van Servië-Montenegro, Svetozar Marovic, zijn koffers gepakt. Zijn functies worden overgedragen aan de presidenten van de nieuwe landen Servië en Montenegro. Marovic was een voorstander van een onafhankelijk Montenegro, maar is nu wel zijn baan kwijt.

Servië-Montenegro zit in dezelfde groep als Nederland tijdens het WK voetbal in Duitsland. Het zal het laatste WK zijn dat beide landen samen voor de wereldtitel zullen strijden.

Volksfeest met Montenegrijnse vlaggen
Volksfeest met Montenegrijnse vlaggen