NAVO-landen verdeeld over Europees antirakettenschild

Paddy (paddy)
Icoon BuitenlandsHet plan om een antirakettensysteem in Europa te zetten wordt niet door alle 26 NAVO-landen toegejuicht. Enkele weken geleden presenteerden onderzoekers van de NAVO een technisch rapport met de mogelijkheden voor een Europees antiraketsysteem. De installatie is bedoeld om vijandige raketten die via satellieten ontdekt worden uit de lucht te schieten voordat ze schade kunnen aanrichten in Europa.

Het prijskaartje wat aan het plan hangt blijkt voor sommige landen het grootste probleem te zijn. De kosten voor de bouw van het antirakettensysteem bedraagt 6 tot 20 miljard euro. Volgens die landen is het niet nodig Europa nog beter te bewapenen tegen de toenemende dreiging van Iran en bijvoorbeeld Noord-Korea. Polen, die het systeem wel als een aanwinst ziet, begint samen met de Verenigde Staten plannen te maken.

Nederland erkent, volgens ingewijden bij de NAVO, dat op een bepaald moment de situatie zich kan voordoen dat een land een raket op Europa afschiet, maar begrijpt ook de aarzeling van andere landen. Een opstelling in Nederland ligt niet echt voor de hand. De logische opstelling voor het afweersysteem tegen Iran zou Turkije zijn. Voor mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea zou Polen een goede locatie zijn. Tijdens de NAVO-besprekingen zal dit onderwerp ter sprake komen. Volgens ingewijden zal een besluit zeker tot volgend jaar op zich laten wachten.

Met dank aan IHVK voor de submit.