'Aparte kassa's in supermarkten voor drank'

Jorrit (Flem)
Icoon AlgemeenSupermarkten moeten aparte kassa's invoeren voor het afrekenen van alcoholische dranken. Dit vindt althans het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). Het gezondheids- en preventie-instituut roept supermarkten op zich meer in te spannen voor de handhaving van de leeftijdsgrens voor de aanschaf van alcohol.

De kassa's zouden moeten worden bemand door speciaal opgeleide caissières, die beter kunnen beoordelen of klanten oud genoeg zijn om drank te mogen kopen. Uit onderzoek in opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit bleek eerder dit jaar nog dat negen van de tien jongeren onder de 16 zonder veel problemen aan drank kunnen komen.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid stelt dit jaar twee miljoen euro beschikbaar voor de problematiek rond jongeren en alcohol. Hij wil onder meer de leeftijd voor het kopen van alcohol verhogen van 16 naar 18 jaar. Ook wil de minister de verkoop van populaire mixdrankjes zoals Breezers in supermarkten verbieden. Het NIGZ is daar ook een voorstander van.