'Woord 'grondwet' werkte averechts'

Athlon_2o0o
Atzo Nicolaï Atzo Nicolaï, staatssecretaris van Europese Zaken, denkt dat de term Europese 'grondwet' averechts heeft gewerkt bij de kiezer. Het heeft een negatieve invloed gehad bij het stemmen over het verdrag. "Ik denk ook dat in het Europees Parlement het besef wel door begint te dringen dat die enigszins pretentieuze aanpak in Nederland averechts heeft gewerkt", zo zegt Nicolaï na een bezoek aan het Europees Parlement. "Het c-woord zal hier ook wel minder gebruikt worden", daarmee duidend naar 'constitution', het Engelse woord voor grondwet.

De staatssecretaris wees een motie van de Duitse socialistische Europarlementariër Jo Leinen af. Leinen wil dat Nederland en Frankrijk meer doen om de Europese grondwet nieuw leven in te blazen. Nicolaï vindt dat Nederland de nadenkperiode van een jaar "goed heeft gebruikt, onder meer met onderzoeken en een internetraadpleging". Hij wil vanaf 2007 gaan kijken welke veranderingen aan de huidige Europese verdragen noodzakelijk zijn om de Europese Unie in de toekomst bestuurbaar te houden.

Aan het begin van de week stelde Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken, dat het nieuwe verdrag geen 'grondwet' moet gaan heten. Balkenende heeft gezegd dat het uitgesloten is dat er een nieuw referendum komt over de Europese grondwet. Wel komt er een nieuw Europees verdrag in 2009. Of daar een referendum over komt is nog niet bekend.