Pechtold: niet-NL'ers stemmen voor Kamer

Daan (DaanA)
D66Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing wil dat niet-Nederlanders voortaan mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tot nu toe mochten mensen zonder de Nederlandse nationaliteit in Nederland alleen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar als de plannen van de minister doorgaan, zullen vreemdelingen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen ook gerechtigd zijn de volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer te kiezen.

Vanaf 16 jaar
Ook wil de minister, die zich kandidaat gesteld heeft als lijsttrekker van D66 voor de komende Kamerverkiezingen, gaan sleutelen aan de stemgerechtigde leeftijd. Vanaf zestien jaar zou stemmen voortaan toegestaan moeten zijn, vindt hij. Hiermee hoopt hij de Nederlandse jongeren meer bij de politiek te kunnen betrekken.

Het idee van stemrecht voor jongeren is overigens niet nieuw. In de Verenigde staten waren er al experimenten met stemrecht voor veertienjarigen, dat voor een kwart meetelde, en de Partij van de Arbeid heeft ook al eens onderzocht of zestienjarigen stemrecht zouden kunnen krijgen. Dat idee is toen een stille dood gestorven.