Burgemeesters Europa beschermen Frans

Daan (DaanA)
Icoon EuropaDe burgemeesters van drie van de drie belangrijkste steden voor het bestuur van de Europese unie, namelijk Brussel, Straatsburg en Luxemburg, hebben afgelopen week een verdrag ondertekend waarin ze beloven om de Franse taal te beschermen. De heren Thielemans (Brussel) en Helminger (Luxemburg) en mevrouw Keller (Straatsburg) zullen eraan proberen bij te dragen dat er meer Frans gesproken zal worden, en dan met name binnen de Europese instanties die zich in hun steden bevinden. Ook Europese ambtenaren en woordvoerders moeten meer Frans gaan spreken, vinden ze.

Abdou Diouf, president van Senegal en secretaris-generaal van La Francophonie, die de initiatiefnemer is van het verdrag, legt uit dat het voornamelijk gaat om een "strijd voor meertaligheid". Het is zeker niet de bedoeling om het Engels te bestrijden, maar "het gebruik van het Frans in Europese instanties neemt op zeer zorgelijke wijze af." Vandaar dus dat er nu actie ondernomen moet worden.

Het is nog niet bekend op welke manier de burgemeesters het probleem aan willen pakken. Het is de heer Thielemans echter wel duidelijk dat het nu of nooit is en dat ze er hard tegenaan moeten. Er zal volgens hem geen enkele vooruitgang geboekt worden als er geen drastische maatregelen genomen worden.