Wielrennen: Basso winnaar Ronde van Italië

Michel (Baraja)
Icoon SportIvan Basso heeft de Ronde van Italië gewonnen. De leidende positie van de 28-jarige Italiaan kwam in de slotrit naar Milaan geen moment in gevaar. Robert Förster schreef de laatste etappe op zijn naam.

Basso toonde zich superieur: in het eindklassement heeft hij ruim negen minuten voorsprong op de Spanjaard José Enrique Gutierrez. Gilberto Simoni completeert het eindpodium. Wegens de enorme zwaarte (in de laatste week bijna alleen maar bergritten), zijn de verschillen in de rangschikking zeer groot. Uittredend winnaar Paolo Savoldelli startte sterk met proloogwinst, maar kon niet mee in het hooggebergte en finishte als vijfde, een plaatsje achter Damiano Cunego. Theo Eltink claimde met een 53e plaats net als in 2005 de titel beste Nederlander. Vorig jaar was de Rabo-renner nog 29e.

Nederlandse glorie was er vandaag wel in de Ronde van België, want Maarten Tjallingii pakte de eindzege. De 28-jarige coureur van Skil-Shimano legde de basis voor zijn verrassende triomf in de openingsetappe door solo aan te komen. In de tijdrit plaatste Tjallingii zich bij de eerste tien en op het vlakke koerste hij steeds attent van voren. Verrassenderwijs won niet Tom Boonen, maar Gert Steegmans de laatste rit.

Eindklassement Ronde van Italië:
1. I. Basso (Ita) - 91.33'33"
2. J. E. Gutierrez (Spa) - 9'18"
3. G. Simoni (Ita) - 11'59"
4. D. Cunego (Ita) - 18'16"
5. P. Savoldelli (Ita) - 19'22"

Eindklassement Ronde van België:
1. M. Tjallingii (Ned) - 20.16'16"
2. S. Rosseler (Bel) - 0'26"
3. M. van Heeswijk (Ned) - 0'49"