Britse militairen deserteren massaal na Irak

Tim (eSSe)
Icoon BuitenlandsAl sinds het begin van de oorlog in Irak zijn al zeker duizend Britse militairen gedeserteerd, zo meldt de Britse BBC vandaag. Alleen al in 2005 onttrokken zich 377 militairen zich aan hun dienst. Van hen ontbreekt nog ieder spoor. Sinds het begin van dit jaar hebben al ruim 189 militairen dienst geweigerd. Onduidelijk is of de soldaten hun werk weigeren omdat ze naar Irak moeten of vanwege andere kwesties.

Hoewel het ministerie van Defensie zegt geen gegevens bij te houden over het aantal Britse militairen dat deserteert, meldde een Labour-parlementslid gisteren dat het aantal deserteurs in drie jaar zeker is verdrievoudigd. Deze opvallende uitspraak deed hij na een debat over een nieuwe wet, die Brits militair personeel verbiedt om te weigeren wanneer zij een ander land moeten bezetten. Ook Britse advocaten, gespecialiseerd in krijgsrecht, zeggen steeds vaker te maken te krijgen met militairen die vragen hoe zij onder een uitzending naar Irak uitkunnen, zonder te moeten deserteren.

Al eerder verklaarde een oud SAS-militair, de elite-eenheid binnen het Britse leger, dienst te hebben geweigerd om naar Irak te gaan, omdat hij van mening was dat de Amerikaanse soldaten daar illegale handelingen verrichten. Ook vond hij dat er te weinig hulp werd geboden aan de Irakese bevolking, terwijl deze hulp wel beloofd was. De militair kreeg vanwege deze redenen toestemming om het leger te verlaten. Volgens hem zijn er veel meer militairen die zijn mening delen.