'Vooruitgang in onderhandelingen Iran'

DaniŽl (stanthegunman)
Icoon BuitenlandsTijdens topoverleg in Londen is "grote vooruitgang" geboekt bij onderhandelingen over de kwestie Iran. Een definitief akkoord over de te volgen koers zal echter nog op zich laten wachten, zo maakte woordvoerder McCormack van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

Het overleg ging tussen de permanente leden van de VN Veiligheidsraad (China, Rusland, de VS, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ) en Duitsland. Met name de VS en Groot-BrittanniŽ zijn voor harde maatregelen tegen Iran, omdat zij dat land ervan verdenken haar atoomprogramma te misbruiken om kernwapens te produceren. China en Rusland zijn echter vooralsnog tegen strafmaatregelen.

McCormack liet weten te verwachten dat in de komende week een vervolg op het gesprek plaats zal vinden. Ook gaf hij aan dat Iran via diplomatieke kanalen te kennen heeft gegeven interesse te hebben in directe gesprekken met Washington over de kwestie. McCormack zei echter dat het vermoedelijk gaat om een nieuwe poging van Iran "om van onderwerp te veranderen". De VS blijven bij hun plan van aanpak om samen met andere westerse landen Iran onder druk te zetten. Die druk moet leiden tot beŽindiging van het nucleaire programma.

Ook IsraŽl hamert al tijden op het gevaar van Irans nucleaire programma. Premier Olmert zei woensdag nog in een toespraak voor het Amerikaanse Congres dat de wereld "de oorlogszuchtige taal van Iran serieus moet nemen".