Vervalsing van OV-kaarten ontdekt

Paddy (paddy)
Icoon MisdaadOp Schiphol zijn vier mensen aangehouden door de Marechaussee en de Spoorwegpolitie voor het vervalsen en verkopen van honderden valse openbaarvervoerbewijzen, zo lieten beide opsporingsdiensten vrijdag weten.

Bronnen meldden dat een grote groep KLM-medewerkers afnemers waren van deze vervalste kaarten. De Marechaussee en de spoorwegpolitie wilden die betrokkenheid echter niet bevestigen. Na verder onderzoek door de Marechaussee bleek dat bij de luchtvaartmaatschappij een levendige handel bestond voor valse vervoersbewijzen. Ruim 330 mensen kochten valse exemplaren voor een fractie van de verkoopwaarde. Er zijn honderdduizenden euro's gemoeid met deze fraude.

Een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen ontdekte de grootschalige fraude op 20 april, toen die een reizigster met een vals vervoersbewijs betrapte. De passagier bekende het valse vervoerbewijs van een tussenpersoon gekocht te hebben. Nadat beiden waren aangehouden, werd een onderzoek gestart dat leidde naar een tweede tussenpersoon en de vervalser.

De aangehouden vervalser maakte de kaarten op zijn computer na en verkocht deze via verschillende tussenpersonen. Tijdens een huiszoeking vond men computers, mobiele telefoons en materiaal om de plaatsbewijzen na te maken, die in beslag genomen werden. Volgens de onderzoekers bleek de vervalser op grote schaal via zijn computer verschillende soorten valse vervoersbewijzen te printen.

Het onderzoek naar mensen die valse OV-bewijzen bezitten gaat door, laten de Spoorwegpolitie en de Marechaussee weten. Volgens de opsporingsdiensten is zowel het verkopen als reizen met een vervalst vervoerbewijs een vorm van valsheid in geschrifte. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

De luchtvaartmaatschappij zal passende maatregelen nemen tegen de werknemers die zich daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan fraude."Afhankelijk van de aard van elk individueel vergrijp kan de straf van het bedrijf variëren van een berisping tot ontslag op staande voet. De KLM verleent alle medewerking aan het onderzoek", aldus de woordvoerder van de KLM.

Met dank aan mask en Ynske voor de submit.