RTL FM verdwijnt uit de ether

Rob (R@b)
RadioHet ministerie van Economische Zaken gaat de zender RTL FM uit de ether halen. Het station raakt zijn frequentie kwijt omdat er drie jaar geleden fouten zijn gemaakt bij de toewijzing. Het kavel A9, waar RTL FM nu op uitzendt, had moeten toekomen aan 100%NL, een zender die meer Nederlandstalige muziek wil draaien dan RTL FM. Het kavel moet per 8 juli worden afgestaan aan 100% NL.

Een rechter oordeelde vorig jaar al dat RTL FM in 2003 ten onrechte de etherfrequenties had gekregen. RTL Nederland betaalde indertijd een bedrag van 23 miljoen euro voor de frequenties. 100%NL krijgt ze nu voor 8.000 euro. De zender is onderdeel van Mediasales Finland Oy en procedeerde jaren voor de toewijzing.

RTL Nederland gaat in beroep tegen het besluit. Topman Fons van Westerloo noemt het onbegrijpelijk dat een commissie ''ons tot tweemaal toe de frequentie toewijst om vervolgens te constateren dat de minister ons de vergunning alsnog ontneemt''. Volgens hem staat de werkgelegenheid van ''vele'' RTL-werknemers op het spel. In november 2005 was er overigens al sprake van dat RTL FM verkocht zou gaan worden. Dat kon toen echter niet gebeuren zolang er geen zekerheid was omtrent het etherpakket. Nu RTL FM dat kwijtraakt, zal de zender sterk in waarde dalen.

Met dank aan justhg en Sirolf voor de submit.