Pastors beledigt GL-wethouder

Rob (R@b)
Orhan KayaTijdens de benoeming van de acht wethouders van het kersverse Rotterdamse college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks, heeft raadslid Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam uitgehaald naar GroenLinks-wethouder Orhan Kaya van Integratie. Daarbij ging Pastors zich dusdanig te buiten aan badinerende taal dat burgemeester Ivo Opstelten hem uiteindelijk tot de orde riep.

Pastors noemde Kaya niet bij naam maar voor een ieder was het duidelijk op wie hij doelde, toen hij het had over het 'het kleine lid' (GroenLinks levert één wethouder aan het college). ''Dit lidje moet er nu voor gaan zorgen dat meer migranten mee gaan doen, aan het werk gaan en de taal spreken. En dat allemaal op de door u allen zo wanhopig omarmde zachte toon. Een klein lid zijn is al erg, een zacht klein lid is helemaal vreselijk.'' Op een gegeven moment vond Opstelten deze taal echter genoeg.

Leefbaar Rotterdam had het op Kaya voorzien omdat de voormalige lijsttrekker van GroenLinks een week voor de verkiezingen in dagblad Metro de partij bestempelde als ''racistisch en xenofoob'' en Pastors wegzette als ''islamofoob''. De Leefbaren wilden dat PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst daar gisteren afstand van nam. Van Heemst had daar echter geen zin in: ''De raad van Rotterdam moet niet achteruit, maar vooruit kijken.''

Pastors nam verder voornamelijk het beoogde integratiebeleid dat het nieuwe college wil gaan voeren onder vuur: ''Waar het om gaat is dat veel mensen hun kans niet willen grijpen, omdat ze liever lui zijn dan moe, of hennepkweker. Het nieuwe stadsbestuur is van plan zielige gelukszoekers weer te gaan pamperen, geholpen door de welzijnsmaffia'', aldus Pastors.

Tijdens de stemming die gehouden werd over de wethouders kregen uiteindelijk alle nieuwe wethouders genoeg stemmen; Kaya kreeg er met 28 het minste, maar ruim genoeg om zich wethouder te mogen noemen.