Trage hbo'er moet betalen

Athlon_2o0o
Icoon Onderwijs Hbo-studenten die te lang over hun studie doen, moeten in de toekomst veel meer collegegeld gaan betalen. Ze zullen jaarlijks vele duizenden euro's meer moeten betalen dan het huidige collegegeld van 1500 euro. De nieuwe prijzen komen tussen 4000 en 8000 euro te liggen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad onder de grote hogescholen. Hogescholen berekenen een groot deel van de kostprijs van een opleiding door aan de student, als zijn of haar studie meer dan twee jaar uitloopt. Momenteel slaagt meer dan de helft van de 360.000 hbo-studenten er niet in om de studie binnen vijf jaar af te ronden.

Bestuursvoorzitter Marcel Wintels van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen meent dat de onderwijsinstellingen niet anders kunnen, omdat in 2010 de rijksbijdrage voor trage studenten stopt. "Om het financieel rond te breien, moeten we wel andere prijzen in rekening brengen". "We zullen een kostendekkend tarief stellen, geen commercieel bedrag", zegt een woordvoerder van Hogeschool Zeeland. "Maar de gemiddelde kostprijs ligt rond de 8000 euro". Hogeschool InHolland denkt aan 4265 euro. De HanzeHogeschool Groningen, waar de studiekostprijs gemiddeld 6500 euro is, gaat een andere aanpak hanteren. De kosten worden daar hoger naarmate de studietijd van de student verder overschreven wordt. Universiteiten hebben eerder al laten weten dat het collegegeld voor trage studenten bij hen zal oplopen van 8000 tot 15.000 euro per jaar.

De hogescholen voorspellen daarnaast een administratieve chaos. Wintels vreest dat onderwijsinstellingen miljoenen euro's kwijt zijn om de chaos te verhelpen. "Dat geld kunnen we beter in onderwijs steken", vindt hij.

De hoge prijzen zijn het gevolg van een nieuw wetsvoorstel van het hoger onderwijs van staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs). Die maakt het voor studenten makkelijker om van opleiding of onderwijsinstelling te wisselen, maar in ruil daarvoor mogen ze dan niet langer dan zes jaar over een studie van vier jaar doen. Dan gaat het collegegeld omhoog. Rutte vindt dat studenten harder moeten studeren.

In de Tweede Kamer krijgt het plan steun, maar studentenbonden vrezen dat veel studenten hun opleiding niet af zullen maken. "Uit onderzoek blijkt dat twintig procent voortijdig afhaakt als het collegegeld wordt verhoogd tot 4500 euro", zegt voorzitter Evelien van Roemburg van studentenbond ISO.