TV-actie Suriname brengt veel op

Athlon_2o0o
Icoon Ramp De twee uur durende televisieactie Doekoe voor Suriname heeft het rampgebied van de overstroming in Suriname enkele honderdduizenden euro's opgeleverd. Verschillende bedrijven, instellingen en bekende Nederlanders hebben hiervoor gezorgd.

Er was geen telefoonpanel waar mensen met hun giften terecht konden. Wel werd het gironummer 797 onder de aandacht gebracht. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn benieuwd hoeveel er de komende dagen op het gironummer gestort zal worden. Dinsdag of woensdag komt de SHO met een tussenstand. De Nederlandse overheid had eerder 1 miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Ook enkele grote gemeenten maakten enkele tonnen vrij voor de ramp. Het totale bedrag voor Suriname zal sowieso nog stijgen, omdat er vele toezeggingen zijn gedaan.

De SHO gaat het geld gebruiken voor noodhulp en wederopbouw van het getroffen gebied. Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zal vier Lynx-helikopters naar het rampgebied sturen. Die zullen een luchtbrug vormen tussen Paramaribo en het getroffen binnenland. De inzet van deze helikopters komt bovenop de 1 miljoen euro die de overheid eerder al beloofde.

Tijdens de aflevering doneerde TPG Post 25.000 euro. Voetballen met handtekeningen van voetbalsterren werden ter plekke geveild. Bekende Nederlanders riepen de kijker op om geld te storten op gironummer 797.

Naast informatie werd er tijdens het programma ook muziek en amusement gebracht. De artiesten Boris, Replay en Birgit Lewis traden op. Bij Jörgen Raymann kwamen Claudia de Breij, minister-president Jan-Peter Balkenende en enkele zogeheten Suriprofs op bezoek. Suriprofs zijn profvoetballers van Surinaamse afkomst. Patrick Kluivert zegde 10.000 euro toe en Edgar Davids zal 15.000 euro overmaken.