Registratie eerwraak is nauwelijks haalbaar

Ferdinand (Ferdo)
Icoon MisdaadHet in kaart brengen van strafzaken waarbij eerwraak een rol speelt is tot nu toe niet gelukt. De eerwraak-specialist Willem Timmer geeft aan dat de problematiek rond eerwraak zich meer leent voor kwalitatief dan voor kwantitatief onderzoek. Timmer legt maandag in Trouw uit waarom het onverstandig is eerwraak als apart kenmerk in te voeren in de database.

Afgelopen maanden heeft het korps Haaglanden, waar Timmer deel van uitmaakt, een pilotproject gedraaid. Het korps behandelde 241 zaken waarin eerwraak een rol speelde. In negentien gevallen was dit met dodelijke afloop. Volgens Timmer zou iedere politieregio één of meerdere medewerkers moeten hebben die in deze gevallen kunnen monitoren, zodat binnen het korps kennis kan worden opgedaan over deze materie.

"Wat eerst een heroïne-ripdeal lijkt, kan later eergerelateerd blijken.", aldus Timmer. Volgens hem is eerwraak dan ook niet altijd als zodanig te herkennen. De ervaringen die het korps Haaglanden opgedaan heeft met het pilotproject zal niet gebruikt kunnen worden om een landelijk beeld te schetsen.

In de toekomst zal het herkennen en behandelen van zaken waarin eerwraak een rol speelt deel uitmaken van de opleiding van nieuwe agenten.