'Talpa ontbeert duidelijk profiel'

Rob (R@b)
'Talpa ontbeert duidelijk profiel'Mediadeskundigen noemen vandaag in het Algemeen Dagblad het ontbreken van een profiel de grootste makke van tv-zender Talpa. ''Ze brengen de kijker voortdurend in verwarring'', zegt Leo van der Goot, jarenlang succesvol programmaleider van RTL4. Volgens Ruud de Langen, mediastrateeg van mediabureau Starcom, is er ''voortdurend kortsluiting op de zender, alles loopt door elkaar.'' RTL-topman Fons van Westerloo zegt dat Talpa tot nog toe 140 miljoen euro kostte en hooguit 50 miljoen euro opleverde.

John de Mol zei bij aanvang van zijn tv-zender dat hij 12% procent marktaandeel wilde scoren in de doelgroep 20-49 jaar; de zender komt nu niet verder dan gemiddeld 7,8%. Groots aangekondigde programma's als 'NSE', 'Thuis' en 'Samen' zijn reeds geflopt en voor 'Entertainment Live' en '7 Plagen' dreigt hetzelfde. Sterren als Jack Spijkerman, Bridget Maasland, Caroline Tensen, Barend en Van Dorp, Ivo Niehe en Beau van Erven Dorens, halen nog slechts een fractie van het aantal kijkers dat ze bij hun oude omroep scoorden.

Van der Goot gelooft ook niet in het profiel van een zender voor iedereen, dat Talpa wil zijn: ''Met een op zich aardige serie als Boks en de poging Henny Huisman te reanimeren appelleren ze aan het RTL 4-gevoel, maar een comedy als Lieve Lust is weer typisch Net 5 en een quiz als De Slimste past weer op Nederland 1. En dan hadden ze natuurlijk ook nog eens pornoster Kim Holland. Het publiek eist helderheid. Een zender voor iedereen, daar geloof ik niet in.''

Tevreden
Ton F. van Dijk, momenteel bezig Nederland 1, 2 en 3 van een helder profiel te voorzien, zegt dat het heden ten dage ook erg moeilijk is om er tussen te komen: ''Er is geen gat in de markt zoals in 1989 toen RTL begon. Ga nu maar eens in de vooravond kijkers wegsnoepen bij RTL Boulevard. Waarom zouden mensen naar Talpa zappen als ze tevreden zijn met dat programma? Dan moet je echt iets toevoegen. Dat is ze nog niet gelukt. En als je dan ook nog eens onder knop 17 van de afstandsbediening zit, heb je echt een probleem.''

Talpa zegt in een reactie tevreden te zijn met wat in de afgelopen negen maanden is bereikt en wijst op successen als 'Gooische Vrouwen' en 'Lotte'. Ook van een imago-probleem zou geen sprake zijn. Het kan wel beter, maar daar wordt hard aan gewerkt, aldus een woordvoerder.

Met dank aan woessie voor de submit.