Asielzoekers België naar huisjesmelkers doorverwezen

Paddy (paddy)
Icoon BuitenlandsUit een reportage van Panorama die de VRT zondag uitzendt, blijkt dat de Vlaamse OCMW's (Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn) soms zelf hun asielzoekers doorsturen naar huisjesmelkers. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens wil dan ook voorstellen de vrijheid van vestiging te beperken.

Nadat de reportageploeg van Panorama een kamer huurde voor 300 euro die door de woninginspectie ongeschikt was verklaard als woonruimte, boden de reportagemakers de kamer opnieuw te huur aan. Uit heel Vlaanderen kwamen reacties van OCMW's die de kamer wilden huren om er asielzoekers in te huisvesten.

Dat bepaalde gemeenten liever een sanctie krijgen dan de asielzoekers op hun eigen grondgebied te huisvesten erkent Janssens. "Ik begrijp dat men de vrijheid van vestiging hoog in het vaandel draagt, maar ik ga er ook van uit dat mensen die politiek asiel zoeken bedreigd zijn in het eigen land en geneigd zullen zijn om een aantal beperkingen te accepteren. Ik zie niet in waarom je niet voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twee jaar, mensen een woonplaats zou kunnen opleggen in ruil voor de veiligheid die ze hier krijgen", aldus de Antwerpse burgemeester.

Asielzoekers worden soms in krakkemikkige kamers ondergebracht
Asielzoekers worden soms in krakkemikkige kamers ondergebracht