Thomas Dekker uit op gele trui in Tour

Gertjan (Kozzmic)
Thomas DekkerDe jonge Nederlandse wielrenner Thomas Dekker heeft zijn zinnen gezet op de gele trui in de Tour de France. De 21-jarige Dekker, van wie deze week bekend werd dat hij zo goed als zeker deze zomer zijn eerste Tour mag rijden, is vastbesloten om de proloog op 1 juli in Straatsburg te winnen. Door de zege in de eerste rit zou hij vervolgens op 2 juli in het geel mogen starten.

Samen met zijn ploeggenoten Rasmussen en Menchov onderging Dekker deze week een aantal tests in een windtunnel. "Naast de normale tijdrittraining kun je hier door de luchtweerstand te meten nog meer tijdwinst boeken. Ik heb mijn zinnen gezet op het eerste geel in de Tour. Ik ga niet zeggen dat het lukt, maar er is zeker een kans dat ik de proloog win", verklaarde de wielerbelofte. Eerder dit jaar won hij al als derde Nederlander ooit de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, na Zoetemelk en naamgenoot Erik Dekker. Zowel in 2004 als 2005 werd Thomas Dekker Nederlands kampioen tijdrijden.

Rabobank-ploegleider Erik Breukink, zelf in 1989 de winnaar van de Tourproloog en daarmee de laatste Nederlandse geletruidrager, denkt overigens dat de windtunneltests de meeste winst voor 'non-tijdrijder' Michael Rasmussen kunnen opleveren. "Thomas heeft al een aërodynamische houding, waardoor de winst veel minder zal zijn. Maar voor Michael zal het effect veel groter zijn", meent Breukink. Voor Dekker kan secondenwinst echter het verschil zijn tussen wel of niet gele trui, waar Rasmussen geen kans maakt op winst in een tijdrit. "Maar zelfs als je alles hebt berekend, gaat het uiteindelijk om de vorm van de dag", relativeert Breukink.


Thomas Dekker na de proloog op het podium?


---
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!