'Burgemeesters niet meer zelf achter stuur'

Gertjan (Kozzmic)
Burgemeester Helma Ton van BlaricumBurgemeesters zouden onder werktijd niet meer zelf achter het stuur van een auto mogen kruipen. Met dat voorstel hoopt de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) incidenten te voorkomen als die waarbij de Blaricumse burgemeester Helma Ton (eveneens GroenLinks, zie foto) met een slok op werd aangehouden.

Ton werd eind april aangehouden toen ze op weg was naar een raadsvergadering. De raadsleden werden direct ingelicht over de afwezigheid van de burgemeester, maar naar de buitenwereld werd het incident stilgehouden totdat De Telegraaf er de afgelopen week over berichtte. Borghouts stelt nu aan alle gemeenten in Noord-Holland voor om de burgemeesters voortaan per definitie verplicht te laten rijden of een taxi te laten nemen tijdens werktijd. Hij wil hiermee voorkomen dat 'dag in, dag uit, hardwerkende bestuurders in de fout gaan'.

Dat de burgemeesters niet onder werktijd moeten drinken, is volgens Borghout overigens uiteraard vanzelfsprekend. "Maar je hebt niet altijd in de gaten wanneer je over de streep gaat", zegt de bestuurder. Ton zegt van haar fout te hebben geleerd. "Ik drink nooit meer zolang ik in functie ben. Dat is voor een burgemeester 24 uur per dag", verklaarde ze tegenover de media.