'Wel etnische rel in R'damse PvdA-deelraad'

Rob (R@b)
PolitiekEr is binnen de deelraadfractie van de PvdA in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord wel degelijk een conflict tussen Nederlanders en Turken. Dat heeft PvdA-prominent Johan Henderson, oud-voorzitter van de deelgemeente, gisteren gezegd op een bijeenkomst.

Afgelopen week zou de PvdA'er Robbert Baruch geïnstalleerd worden als lid van het bestuur van de deelgemeente. Maar hij kreeg niet genoeg stemmen. Ook twee andere voorgedragen PvdA'ers kregen te weinig steun. Dat kon alleen gebeuren doordat een aantal PvdA-deelraadsleden tegen stemde. Niemand wil echter zeggen wie tegen was.

Het probleem zit hem er hoogst waarschijnlijk in dat de PvdA alleen blanke autochtonen naar voren schoof voor bestuursfuncties, waarbij er twee ook nog eens van buitenaf afkomstig waren. Dit terwijl de achterban van de PvdA in Feijenoord voor bijna de helft uit Turkse kiezers bestaat. Zes van de veertien PvdA-fractieleden zijn van Turkse afkomst. Henderson: ''Je moet debiel zijn om de etnische problemen niet zien aan te komen als je ze keer-op-keer buiten het bestuur houdt.''

Scheidend deelraadsvoorzitter Wim Straasheijm (ook PvdA) hoopt dat de kwestie wordt opgelost omdat anders het voortbestaan van de deelgemeente Feijenoord op het spel staat. Een andere 'hoge' Rotterdamse PvdA'er, Bert Cremers, is nu druk bezig te achterhalen wie de geheime dissidenten zijn; vanavond rapporteert hij de partij.