Debat Pechtold - Jahjah op 5 mei valt slecht bij Joodse gemeenschap

Tom (Snarf)
Icoon BinnenlandsDe Joodse gemeenschap is ontstemd over het feit dat Alexander Pechtold, minister van Bestuurlijke Vernieuwing, op bevrijdingsdag in debat gaat met Dayb Abou Jahjah, oprichter van de Arabisch-Europese Liga. Het is niet de eerste keer dat Pechtold negatief in het nieuws komt. Eerder zorgde hij voor opschudding door te melden dat hij niet met zijn CDA-collegae in de ministerraad overweg kon.

Pechtold neemt op bevrijdingsdag samen met Jahjah deel aan een debat "terrorisme versus vrijheid". Het debat vindt plaats in Wageningen, tijdens het Bevrijdingsfestival. Wageningen is de plaats waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend.

Jahjahs extremistische groepering streeft naar de vernietiging van Israël en plaatste onlangs antisemitische cartoons op zijn website, als reactie op de Deense moslimcartoons. De geheime dienst AIVD heeft de AEL doorgelicht, afgeluisterd en geïnfiltreerd wegens mogelijke gevaren voor de democratische rechtsorde. De radicale moslim, die aanslagen in Israël en Irak prima vindt, bomaanslagen in Turkije "vindt kunnen" en Nederlandse militaire slachtoffers toejuicht, wordt in België verdacht van het vormen van een privé-militie en het aanzetten tot geweld.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft gisteren een brief met een woedende inhoud gestuurd aan minister Pechtold. "Het is ronduit afkeurenswaardig dat Pechtold uitgerekend op de dag waarop de bevrijding van de nazi's wordt gevierd de degens meent te moeten kruisen met een man die Israël wil opheffen en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet", aldus het CIDI. Volgens de directeur van het CIDI zijn er genoeg goede moslimorganisaties om mee in discussie te gaan. Hij vraagt zich dan ook af waarom Pechtold juist deze bijzonder slechtgereputeerde representant wil spreken, op uitgerekend op 5 mei.

Met dank aan Geertsema voor de submit.