Meer controles in 30-km zones

Martijn (MouseOver)
De verkeerscontroles in woonwijken zullen de komende jaren fors geïntensiveerd worden. Het huidige aantal van 50 zal op termijn verdrievoudigd worden naar 150 controleurs, zo heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Het aantal verkeersslachtoffers daalt de afgelopen jaren gestaag. In 2003 kwamen er nog 1088 mensen om in het verkeer, in 2004 was dit gedaald tot 881. Afgelopen jaar heeft de daling zich verder voortgezet en lieten 817 mensen het leven. Deze daling geldt echter niet voor dodelijke ongelukken in 30-kilometerzones. Daar is het aantal ongelukken toegenomen van 35 in 2004 naar 41 in 2005.

Dit is voor het OM reden om hier intensiever te gaan controleren. Voor de extra controles zullen nieuwe BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) aangetrokken en daardoor zullen de controles niet ten koste gaan van het reguliere politiewerk. De BOA's zullen door middel van laser- en radarapparatuur op snelheidsovertreders gaan jagen. Daarnaast zullen ze extra aandacht besteden aan zaken die de veiligheid het meest in gevaar brengen zoals het rijden onder invloed, het niet dragen van gordel of helm en het negeren van rood licht.



Met dank aan Reigndear voor de submit.