Wielrennen: Garzelli wint Rund um den Henninger Turm

Olga (Nuongirl)
Icoon WielrennenStefano Garzelli heeft de klassieker Rund um den Henninger Turm op zijn naam geschreven. Na een koers over 190 kilometer in en rond Frankfurt, traditioneel gehouden op 1 mei, was de Italiaan de sterkste in de massasprint.

Al enkele kilometers na de start in Frankfurt waren er twee aanvallers: Tesar en Jens Mouris, de Nederlander die bij het wereldkampioenschap op de baan zilver won, hun voorsprong was maximaal ongeveer zes minuten. Tesar liet op een gegeven moment Mouris alleen achter. Vanuit het peloton was er bergop een aanval met Voigt, Wesemann en Sinkewitz. De verschillen waren niet groot, daardoor konden de drie op Tesar inlopen. Wesemann moest de anderen laten gaan, omdat hij lek reed.

Voigt en Sinkewitz gingen samen verder, Tesar kon het niet bijbenen. In de regen was de voorsprong van de twee op 75 kilometer van de finish in Frankfurt twee minuten. Op zestig kilometer kwam er een tegenaanval met een aantal grote namen: voormalig winnaar Rebellin, topsprinter Petacchi, Wesemann en Ivanov. Deze tegenaanval hield niet lang stand, Torsten Schmidt en Mugerli konden wel aan de aandacht van de Gerolsteiner-ploeg ontsnappen. Zij hadden op vijftig kilometer 1.35 achterstand op het leidersduo, het peloton volgde op 2.20. Bergop was het gat tussen het peloton en Schmidt en Mugerli snel gedicht.

Achter de koplopers was er met nog iets minder dan veertig kilometer opnieuw een tegenaanval vanuit het peloton, onder andere Kirchen, Kolobnev en Rebellin zaten erbij. De zes achtervolgers hadden met nog dertig kilometer te rijden anderhalve minuut achterstand op Voigt en Sinkewitz. Het peloton reed twintig seconden achter de zes. Dat gat was niet veel later gedicht, waardoor het uitgedunde peloton vlakbij Frankfurt kon gaan jagen op het leidersduo, het gat was iets minder dan één minuut met nog ruim twintig kilometer voor de wielen. Bij het ingaan van de eerste van drie plaatselijke ronden van 4,5 kilometer rondom de Henninger Turm was de voorsprong van de twee Duitsers ruim een halve minuut op het door Gerolsteiner aangevoerde peloton.

Bij het in gaan van de tweede ronde, met nog negen kilometer te rijden was dit verschil nog 25 seconden. Vijf kilometer voor de streep maken De Maar en Ivanov de oversteek naar de leiders, ze kunnen bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde aansluiten, met het peloton op amper tien seconden. Ivanov probeert het meteen alleen, de achtervolging gebeurt door Voigt en De Maar, Ivanovs ploeggenoot Sinkewitz werkt niet mee. Het peloton reed er nog geen 100 meter achter. Bij de hergroepering probeerde de Russische kampioen het nog een keer alleen, maar zonder resultaat. Een massasprint moest gaan beslissen wie er ging winnen, Petacchi bereidde de sprint voor Zabel, maar hij zat te ver naar achter. Stefano Garzelli zat in het wiel van Petacchi, hij kwam er kort voor de streep overheen en niemand kon hem meer passeren.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!